Orthodontie
Behandelingen
Het eerste
Bezoek
Tijdens uw eerste kennismaking zal met u besproken worden wat de wensen en de mogelijkheden zijn, dit kan ook betekenen dat de behandeling nog even moet worden uitgesteld of dat u eerst nog langs andere specialisten moet.
Tevens maken wij scans met een 3D scanner, röntgenfoto’s en mond en gezichtsfoto’s met een camera. Als al deze gegevens verwerkt zijn tot een digitaal behandelplan wordt dit met u gedeeld. Hierbij krijgt u alle informatie betreffende de soort beugel, verwachte behandelduur, de kosten, mogelijke risico’s en onze huisregels en zelfs uw bedenktijd. Zodra u het plan heeft goedgekeurd en ondertekend kan gestart worden met de behandeling en maken wij een afspraak om de beugel te plaatsen.
De onzichtbare
Beugel
Elke behandeling start met het plaatsen van de beugel, een uitneembare (doorzichtige) onzichtbare beugel of een vaste slotjes beugel.
Hierna volgen de controle om de circa 4, 8 of 12 weken, afhankelijk van de groei en de soort beugel.
Deze controle dient om bij te stellen of om kleine aanpassingen te maken, soms moet er ruimte gemaakt worden tussen de tanden met een ruw stripje of moeten er elastiekjes geplaatst worden. De voortgang en het succes van de behandeling hangt af van vele factoren, zoals de kaakgroei en ontwikkeling, de motivatie en medewerking van de patiënt als ook de reactie van het gebit op de beugel. En ook zeker het goed dragen van de beugel en het opvolgen van de aanwijzingen en instructies van de behandelaar.
De belangrijke
Controles
U dient zelf goed bij te houden wanneer u weer op controle moet komen, uiteraard helpen wij u met plannen. Ook met drukke agenda’s en indien u werkt of verblijft in het buitenland kunnen wij rekening houden.
Mocht het u niet lukken om regelmatig en op het juiste moment op controle te komen dan kan de behandeltijd verlengd worden en zelfs het resultaat in het geding komen.
Klachten
orthodontie
Het kan voorkomen dat u voornamelijk tijdens de eerste weken van het dragen van de beugel last krijgt van pijn of gevoeligheid of dat er onderdelen loskomen van de beugel. U kunt dan het beste meteen een extra controle of consult inplannen om de klachten te laten verhelpen of de beugel te repareren. Ook kunnen wij u vaak al telefonisch, per mail en de chatservice verder helpen voor al uw vragen.
Behandelingen
Aligners van
Invisalign
Aligners van Invisalign zijn doorzichtige hoesjes van kunststof die je over je tanden heen kan plaatsen waardoor je tanden recht geduwd worden. Omdat je elke twee weken deze aligners verwisselt voor een nieuw paar aligners.
Uitneembare
Beugel
Uitneembare beugels worden ook wel losse beugels genoemd. deze beugels heten zo omdat ze door de drager of draagster uit de mond kunnen worden gehaald
Retainers
en spalkjes
Retainers en spalkjes: na de actieve behandeling wordt de beugel verwijderd. Dan volgt de zogeheten retentiefase. Om het eindresultaat van de behandeling te stabiliseren worden nachtbeugels aan gemeten.
Vaste
Beugel
De vaste beugel – ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd – kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt.
Na de
Behandeling
Zodra u het einde nadert van de behandeling zal met u besproken worden of u tevreden bent. Er worden dan eind foto’s gemaakt, waaronder een röntgenfoto en een scan met de 3D scanner.
Retentie periode
Zodra het gewenste resultaat bereikt is en de actieve behandeling klaar is zal de beugel verwijderd worden, de tanden goed glad gemaakt en zal met u besproken worden welke retainer het beste langdurige resultaat zal geven.
Vaak zal dat een nachtbeugel zijn voor de onder en bovenkaak, maar ook is het soms mogelijk om een spalkje te plaatsen en zelfs beide kunnen gecombineerd worden voor extra zekerheid. Nachtbeugels (retainers) gaan gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar mee, indien u niet klemt of knarst en de nachtbeugel op juiste wijze draagt. Gebruikelijk geven wij 3 setjes mee, zodat u ook reserve heeft als er een kwijt of stuk raakt.
Als er tijdens de retentieperiode er zich toch veranderingen voordoen of u merkt dat een tand of kies nog wat mobiel blijft neem dan contact op voor een nacontroleafspraak om de situatie te bespreken.